Какво е напояване на синусите и същото ли е като изплакване или изплакване на носа

Какво е напояване на синусите и същото ли е като изплакване или изплакване на носа

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

9 съвета за забавяне на прогресията на ХОББ

Промените в начина на живот и внимателното наблюдение на симптомите са някои от нещата, които можете да направите, за да предотвратите обостряне.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

Управление на умората от ХОББ: 9 стратегии за повишаване на енергията

Някои техники могат да помогнат за противодействие на умората, често свързана със състоянието.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

8 експертни стратегии за дишане за хора с ХОББ

Белодробната рехабилитация може да научи пациентите на техники за управление на техните симптоми.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

7 признака, че ХОББ се влошава

Промените в типичните симптоми, свързани със състоянието, могат да бъдат признак на прогресия на заболяването.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

Как белодробната рехабилитация помогна на белодробното ми състояние и удължи живота ми

За Лин Маркуел терапията беше пълна промяна в играта.

От Don Rauf 21 декември 2018 г.

Повечето пациенти с ХОББ пропускат ползите за белодробна рехабилитация

Само малък процент от хората участват в програми за управление на симптомите и подобряване на качеството на живот.

От Don Rauf, 6 декември 2018 г. “

Работете с диетолог кои храни да включите в диетата си при муковисцидоза. iStock

Кистозна фиброза (CF) е заболяване, което понякога може да се почувства така, сякаш контролира целия ви живот. Не само, че трябва да отделяте време всеки ден за вашите лечения, но също така трябва редовно да приемате лекарствата си, да следвате препоръките за диета и да обръщате внимание на множество други насоки за това, което можете и какво не можете да направите.

Може да изглежда, че всички тези насоки ограничават свободата ви. Но в действителност, колкото повече държите болестта си под контрол, толкова повече свобода ще имате, за да живеете живота, който искате, всеки ден.

„[Хората, които имат муковисцидоза] могат почти да направят всичко, което другите хора могат да направят, стига да поставите здравето си на първо място“, казва Мег Дворжак, LCSW, социален работник за кистозна фиброза за възрастни в Stanford Medicine в Калифорния. „Ако винаги давате приоритет на МВ и вашите нужди от лечение, вашето здраве и психическо здраве ще бъдат по -добри. И ще можете да правите социални неща, които ви помагат да останете свързани с приятели. ”

Започнете, като включите тези навици в ежедневието си, за да сте сигурни, че вашият МВ е под възможно най -добрия контрол.

1. Придържайте се към предписания план за лечение.

Това може да изглежда като безсмислено, но Дворжак е виждал хора, които имат CF-особено млади възрастни, които живеят далеч от дома за първи път-не успяват да предприемат лечението си, както е предписано, понякога с опустошителни последици.

„Наскоро следях случай, в който човек отиде в колеж извън държавата и напълно падна от вагона“, казва тя, което доведе до тежко заболяване и младият мъж се прибра да се възстанови. „Не бих казал, че това е норма, но се случва. ”

Дори и да не се възползвате изцяло от други мерки за начин на живот, за да контролирате МВ, спазването на точния ви график на лечение може да доведе до по -добро чувство, като се избегне влошаване на белодробната функция и необходимостта от хоспитализация.

2. Получавайте достатъчно упражнения.

Що се отнася до препоръките за начина на живот, „номер едно: упражнения“, казва Дворжак. Получаването на достатъчно упражнения може да има драматично благоприятен ефект върху белодробната функция при много хора, които имат CF.

„Получаването на много упражнения всеки ден е пряко свързано с това да не се разболявате толкова често и да имате по -добро здраве на белите дробове“, подчертава Дворжак. Това може да означава просто да отидете на бърза разходка за 20 до 40 минути като отправна точка – и след това да видите какви други дейности можете да включите.

Ползите от редовното упражнение за хора с МВ са над белодробната функция и включват по -силни кости, по -добро здраве на сърцето и по -добро настроение, според Фондация за муковисцидоза – и по -доброто настроение може да ви помогне да обърнете внимание на други аспекти на управлението на здраве.

3. Останете хидратирани.

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за цялостното ви здраве и може да бъде особено важно, когато се изпотявате.

Докато ефектите на CF върху производството на слуз получават много по -голямо внимание, състоянието засяга и потните ви жлези – което води до по -солена пот и възможен електролитен дисбаланс заедно с възможна дехидратация.

За да ви помогнем да останете хидратирани, носете със себе си бутилка вода, която да отпивате през целия ден, преди да почувствате жажда. И не забравяйте да увеличите приема на течности, ако тренирате енергично или ако се потите повече от обикновено.

4. Следвайте диета за муковисцидоза.

Хората, които имат CF, може да се нуждаят от два пъти по -висок калориен прием за теглото и ръста си, за да поддържат оптимално здраве, според Фондация за кистозна фиброза. За много хора целта трябва да бъде запазване или дори наддаване на тегло при висококалорична диета.

Дворжак подчертава, че по -голямото телесно тегло за вашия ръст е свързано с по -добра белодробна функция. Докато всеки екип за грижа за CF трябва да включва диетолог, тя казва – който ще препоръча храни, които имат достатъчно мазнини и протеини за вашите нужди – най -общо казано, „искате да натрупате калории“, казва тя.

Въпреки че мазнините и калоричният прием са важни, Фондацията за муковисцидоза подчертава, че не трябва да разчитате прекалено много на наситените мазнини, които се намират в големи количества в тлъсто месо (особено червено месо и свинско месо) и млечни продукти. Твърде много наситени мазнини в диетата ви може да увеличи риска от сърдечни заболявания, което е нарастващо безпокойство, тъй като хората, които имат CF, живеят по -дълго от всякога.

5. Вземете мерки, за да избегнете инфекции.

Колкото по -лоша е белодробната ви функция, толкова по -уязвими сте към инфекции, поради което фокусирането върху вашия план за лечение е от съществено значение за избягване на сериозна инфекция и хоспитализация.

Но можете също така да предприемете стъпки за директно намаляване на риска от инфекция, като често миете ръцете си с топла вода – особено преди всяко хранене, след използване на тоалетни или бани и преди да приложите лечението си, казва Дворжак.

Дворжак също препоръчва да носите дезинфектант за ръце, когато не можете да си миете ръцете, и да стоите далеч от хора, които кашлят или видимо боледуват. И „ако не се чувствате добре, останете вкъщи. Не влошавайте нещата, като излизате “, казва тя.

6. Избягвайте пасивен дим и изпаряващи се частици.

Вероятно сте добре запознати с опасността, която тютюнопушенето или пасивното пушене могат да представляват за хора с МВ – и двете трябва да се избягват по всяко време. Но може да сте по -малко наясно с опасенията, свързани с вейпинга, който сега е изключително често срещан сред по -младите поколения.

„Никога не започвайте да изпарявате“, казва Дворжак, защото химикалите в вдишаната пара също могат да имат отрицателен ефект върху белодробната функция – дори и да не са толкова лоши, колкото щетите, причинени от цигарите.

Всъщност трябва да се притеснявате и за втора употреба на изпарения. „Ако сте сред хора, които изпаряват, напуснете стаята или се опитайте да не сте в пряк контакт с изпаренията“, предлага Дворжак.

7. Обърнете внимание на качеството на въздуха.

Ако живеете в определени части на страната – особено в Южна Калифорния – важно е да обърнете внимание на влошеното качество на въздуха поради горските пожари, които зачестиха през последните години.

Не забравяйте да обърнете внимание на насоките за подслон за чувствителни хора, които са част от местните препоръки за качество на въздуха. Тези съвети могат да бъдат намерени в много приложения, свързани с времето, или можете да инсталирате специално приложение за качество на въздуха на телефона https://harmoniqhealth.com/ си.

Що се отнася до въздуха в помещенията, много хора, които имат CF, се възползват от инсталирането на HEPA филтър, казва Дворжак, докато други не. „Това е много индивидуален избор“, казва тя, така че може да е добра идея да го изпробвате и да видите дали забелязвате подобрение в дишането си.

8. Обърнете внимание на психичното си здраве.

Животът с CF не е лесен и понякога може да се чувствате деморализирани или изолирани. Ето защо е особено важно хората с МВ да се грижат за признаци на влошаване на психичното здраве.

„Хората, които имат по -добро психично здраве, са склонни да имат по -добри медицински резултати“, обяснява Дворжак, в допълнение към това, че просто се чувстват по -добре и се занимават с повече дейности, които им харесват.

Важно е да обърнете внимание на емоционалните си нужди, като например да прекарвате време със семейството и приятелите си, да правите дейности, които ви помагат да се отпуснете и да подхранвате вашите романтични и сексуални нужди. Можете също да опитате да използвате приложения за релаксация или медитация или да опитате лични занятия по йога или медитация за допълнителна социална полза.

И ако изпаднете в емоционален срив, свържете се с член на вашия здравен екип – те трябва да са запознати с тези проблеми при хора с МВ и могат да ви насочат към професионалист, който може да ви помогне да се върнете към правилния път.

Повече в муковисцидоза

Как да дадете приоритет на лечението на муковисцидоза във вашия натоварен график

10 неща, които всеки, който се грижи за муковисцидоза, трябва да знае

7 съвета, които ще ви помогнат да се изнесете самостоятелно, докато управлявате кистозна фиброза

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новото в кистозната фиброза

7 съвета, които ще ви помогнат да се изнесете самостоятелно, докато управлявате кистозна фиброза

От получаване на помощ при първоначалното преминаване до установяване на нова рутина на лечение, има много за мислене, когато се отдалечите от дома.

От Куин Филипс 2 декември 2019 г.

Как да дадете приоритет на лечението на муковисцидоза във вашия натоварен график

Животът може да бъде зает, но има стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че лечението ви с МВ не страда.

От Куин Филипс 2 декември 2019 г.

10 неща, които всеки, който се грижи за муковисцидоза, трябва да знае

От Даяна Родригес 2 декември 2019 г.

„Знаково“ ново лекарство Trikafta, одобрено за муковисцидоза

Тройната комбинирана терапия може да лекува хора с най -честата форма на заболяването.

От Беки Ъпъм, 23 октомври 2019 г.

Изживяване на муковисцидоза

Муковисцидозата е животозастрашаващо генетично заболяване. На 31 години Пайпър Бийти вече надживява прогнозата си два пъти. Ето нейната история.

До 10 май 2013 г.

Актьор и комик с мускулна дистрофия работи за отваряне на врати за още истории с увреждания

Стив Уей се застъпва за универсалното здравеопазване, правата на хората с увреждания и повече филмови роли за актьори с увреждания.  

От Скот Фонтана, 7 август 2020 г.

Йога за хора с мускулна дистрофия

Независимо от нивото на увреждане, практиката на йога е възможна и предлага психически и физически ползи.  

От Беки Ъпъм, 7 август 2020 г.

Говореща мускулна дистрофия: Речник на термините, използвани за описание на симптоми, тестове, лечения и др.

Това кратко ръководство по азбучен ред ще ви помогне да се почувствате по -уверени, когато говорите за мускулна дистрофия с вашия лекар и близки.

От Беки Ъпъм на 30 юли 2020 г.

Какво трябва да знаете за бременността и мускулната дистрофия

Консултирането преди зачеването е силно препоръчително за жени, които имат мускулна дистрофия или носят генна мутация, която я причинява.

От Беки Ъпъм, 13 юли 2020 г.

Адаптивни техники и устройства за мускулна дистрофия на Дюшен

Докато почти всички с Дюшен в крайна сметка ще трябва да използват инвалидна количка, други устройства и терапии могат да помогнат за мобилността както преди, така и след това. . .

От Куин Филипс, 10 юли 2020 г. “

Научете безопасните и най -практични начини за изплакване на носните проходи, за да облекчите синузита и да предотвратите инфекции на синусите.

Измийте и подсушете нети тенджерата между употребите. Алами

Изглежда като добра идея: Вашите синуси са склонни към запушване, така че защо да не пуснете вода през тях, за да поддържате слузта да тече? И всъщност, напояването на синусите ви редовно у дома наистина може да бъде ефективен начин за облекчаване на възпалението на синусите и за предотвратяване на повтарящи се инфекции на синусите.

„Аз рутинно препоръчвам използването на напояване с физиологичен разтвор на носа с дестилирана или преварена вода за моите пациенти“, казва д -р Анджела Доналдсън, оториноларинголог в клиниката Mayo в Джаксънвил, Флорида.

Но експерти като д -р Доналдсън настояват, че има начини тази практика да стане по -ефективна – и най -важното – безопасна.

Какво е синузит и как се случва?

Синузитът или възпалението на синусите обикновено се случва, когато в кухините зад лицето ви се натрупа твърде много слуз. Това причинява подуване или възпаление на една или повече от тези кухини, а когато са тежки, може да доведе до бактериални инфекции. (1,2) При някои хора, особено тези с алергии или астма, това се повтаря редовно, което води до постоянен натиск около носа, лошо накапване след носа, главоболие, изтощение или други симптоми. (1)

Синузитът от алергии може да се лекува или предотвратява с лекарства, включително хапчета за алергия или лекарства за разреждане на слуз. Някои хора, предразположени към рецидивиращ синузит, може да се нуждаят от операция със специалист по гърлото на ухото, за да поправят архитектурата на носа си, за да позволят дренаж на синусите им. (1)

Независимо дали използвате лекарства или не, или имате тази операция, напояването на синусите може да бъде от полза.

Какво е напояване на синусите и същото ли е като изплакване или изплакване на носа?

Напояването на носа е вид лична хигиена, по същество опит за използване на разтвори на солена вода за изтласкване на бактерии и други микроби, живеещи в синусовите канали зад лицето. Други термини за това са изплакване на носа, назален душ или промивка; някои хора го наричат ​​с едно от популярните устройства, използвани за това, „neti pot. ”

Тази древна практика вероятно е започнала в индийската медицинска традиция на Аюрведа, според преглед, публикуван през май 2017 г. в International Journal of Environmental Research and Public Health. (3)

Малки проучвания показват, че напояването или изплакването на носа помага за здравето на синусите

За съжаление, както при повечето алтернативни лечения, няма много големи, добре направени проучвания за напояване на носа. Все пак тези, които съществуват, обикновено показват полза.

Изследователите, изследващи наличните проучвания, например, откриха само едно рандомизирано контролирано изпитване с физиологичен разтвор със 76 възрастни, отговарящи на техните строги критерии, според техния преглед, публикуван през април 2016 г. в Базата данни за систематични прегледи на Cochrane. (4) Въпреки че дори това едно проучване имаше слабости, то установи, че след шест месеца напоителната група има малко по -добри резултати от контролната група.

Изследване на британски изследователи, публикувано през септември 2016 г. в Journal of Canadian Medical Association Journal (след прегледа на Cochrane), също установи, че методът е ефективен. (5) Повече от 800 пациенти в няколко лекарски практики бяха рандомизирани да използват или напояване, прости инхалационни процедури с пара, комбинация от двете, или нито едното, нито другото. Участниците правеха своя метод ежедневно у дома в продължение на до шест месеца. Изследователите установяват, че пациентите са имали повече подобрения на симптомите след напояване през носа, отколкото другите методи. (Вдишването с пара е установено най-вече за намаляване на главоболието.) Хората, които са използвали напояването, също са успели да намалят употребата на лекарства без рецепта и не е било необходимо да посещават лекаря си толкова често.

Как действа назалното напояване, за да помогне за спиране на синусовите симптоми и синусовите инфекции

Експертите не са сигурни за точния начин на напояване на носа. Някои се чудеха дали нещо в състава на използвания разтвор има значение.

Това може да играе роля, но най -вероятно механичното действие на течността, изливаща се в синусите, е отговорно, казват експертите. Течността под налягане в синусите помага за омекотяване и в крайна сметка измества част от лигавицата на слузта.